Centrale verwarming

Ketels

Wij plaatsen zowel vloer- en wand condensatieketels op gas alsook op stookolie. Dit steeds met de beste merken op de markt, die allen voorzien zijn van een kwalificatie hoogrendementsketels (HR+).

Viessmann, Junkers, Elco
ketels

Ketel 120Kw met warmeluchtblazers voor het verwarmen van loods

Ketel 120Kw met warmeluchtblazers voor het verwarmen van loods Ketel 120Kw met warmeluchtblazers voor het verwarmen van loods

Voorbeeld installatie van een stookoliecondensatieketel (met zonneboiler)

Mazoutcondensatieketel met zonneboilerMazoutcondensatieketel met zonneboilerMazoutcondensatieketel met zonneboiler

Omschakeling naar een condensatieketel

Omschakeling naar condensatieketel - Voor omschakeling Omschakeling naar condensatieketel - Na omschakeling

Nieuwbouwinstallatie met twee kringen

Nieuwbouw met twee kringenNieuwbouw  met twee kringen
Waarom condensatietechniek?

Het lijkt onmogelijk maar toch hebben condensatieketels een nominaal rendement van meer dan 100%. Bij de berekening van het rendement van klassieke ketels ging men er namelijk van uit dat 11% van de energie sowieso verloren ging. Dus werd het rendement als norm op 100% in plaats van 89% gezet. De condensatieketel vult precies dat verloren gedeelte van het rendement aan. Met andere woorden 108% is het rendement in vergelijking met klassieke ketels als je op de klassieke manier rekent en 97% het werkelijke rendement.

In de jaren 90 was het milieu echt nieuws: zure regen en het vrijkomen van stikstofoxiden bij verbranding baarden veel zorgen. Minder verbruik betekende ook minder vervuiling. Daarom dat het concept van verwarmingsketels opnieuw bekeken werd en de eerste condensatie- of Hoog Rendementsketels (HR-ketels) zagen het levenslicht.

Energie was relatief goedkoop en lager verbruik bleef minder belangrijk. Kyoto, nieuwe CO2-richtlijnen en de plotse energieprijsstijgingen veranderden alles. Condensatietechniek bleek de enige doordachte oplossing. De hedendaagse condenserende ketel warmt de stookruimte niet op (lage stralingsverliezen), levert warmte af als u die nodig heeft (lage stilstandverliezen) en heeft minimale energieverliezen via de schoorsteen (lage schoorsteenverliezen). Dit optimaal rendement gekoppeld aan een moderne brandertechnologie levert een zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen, en dat is beter voor mens en milieu.

Hoe werkt een condensatieketel?

Alle fossiele brandstoffen zijn koolwaterstoffen die gedeeltelijk bestaan uit waterstof. Bij de verbranding van 1 m³ aardgas wordt ± 10m³ lucht verbruikt. Het resultaat daarvan is warmte plus 8 m³ stikstof, 1m³ CO2 en 2 m³ waterdamp.

hoe werkt een condensatieketel

De warmte wordt verdeeld over de woning en de verbrandingsgassen, verdwijnen door de schoorsteen. We weten uit de keuken dat het maken van stoom (waterkoker) energie kost. Omgekeerd levert het condenseren van stoom of waterdamp veel energie op. Als we dus de 2 m³ waterdamp, die normaal via de schoorsteen verdwijnt, laten afkoelen tot onder het dauwpunt (voor gas ± 58 °C, voor mazout ± 47 °C), krijgen we veel extra warmte (latente warmte).

graphBij traditionele ketels stromen de rookgassen door een warmtewisselaar. Het CV-water stroomt door de warmtewisselaar en neemt de warmte van de rookgassen op. De warmte die hier benut wordt, heet ook wel voelbare warmte. Hoe lager de temperatuur van de rookgassen, hoe meer ze worden afgekoeld, hoe meer condensatie er ontstaat en hoe hoger het rendement van uw ketel. De rookgassen worden afgekoeld tot een gemiddelde schoorsteentemperatuur van 120 °C.

Naast deze voelbare warmte is er dus ook niet-voelbare of latente warmte. Deze is tijdens de verbranding in de vorm van waterdamp aanwezig. De volgende vergelijking schept meer duidelijkheid: bij een oude ketel (meer dan 20 jaar) is de schoorsteentemperatuur ongeveer 180 °C, bij een lagetemperatuurketel 120 °C en bij een condensatieketel slechts 10 °C boven de temperatuur van de radiatoren. U ziet zelf wat de besparing is. Bij stookolie is de latente warmte 6%, voor aardgas 11%. De energiebesparing loopt voor gas van minimum 14% tot meer dan 35% en voor stookolie van 7% tot meer dan 35%.

rookgastemp

Een rendement van 108%, kan dat?

Het lijkt onmogelijk maar toch hebben condensatieketels een nominaal rendement van meer dan 100%. Bij de berekening van het rendement van klassieke ketels ging men er namelijk van uit dat 11% van de energie sowieso verloren ging. Dus werd het rendement als norm op 100% in plaats van 89% gezet. De condensatieketel vult precies dat verloren gedeelte van het rendement aan. Met andere woorden 108% is het rendement in vergelijking met klassieke ketels als je op de klassieke manier rekent en 97% het werkelijke rendement.

verbrandinswaarde

Vloerverwarming

Vloerverwarming heeft als grootste voordeel dat men een lager verbruik van energie heeft. Dit komt doordat de warmte gelijkmatig vanaf de vloer opstijgt. In tegenstelling tot bij andere systemen waarbij de warmte lokaal vrijkomt. Dankzij deze gelijkmatige verdeling van warmte kan men de thermostaat tussen 2 en 4 graden koeler zetten dan normaal. Dit kan een besparing van wel 30% in de verbruikskosten opleveren.

ketels

Voorbeeld vloerverwarming in opbouw

Vloerverwarming VloerverwarmingVloerverwarming

Zonnepanelen en zonneboiler

De zon is een indrukwekkende bron van energie, ze levert per dag ruim 8.000 keer meer energie dan wij op aarde nodig hebben. Ze zal daarom in de toekomst steeds belangrijker worden als alternatief om ons van energie te voorzien.
Een zonnesysteem voor warm water bestaat uit drie componenten: de zonnecollectoren, een boiler en de regeling.

Viessmann
ketels

Voorbeeld installaties zonnepanelen en boiler

Installatie zonnepanelen Installatie zonnepanelenInstallatie zonnepanelenInstallatie zonnepanelenInstallatie zonnepanelenInstallatie zonnepanelenInstallatie boiler / zonnepanelen

Stookoliebranders

Voldoet uw stookoliebrander niet meer aan de wettelijke normen of werkt deze niet meer naar behoren? Dan kan u bij ons terecht voor een nieuwe kwalitatieve brander die geplaatst wordt door een gecertificeerde vakman.

Elco, Weishaupt
ketels

Radiatoren

Indien u graag uw convectoren of oude radiatoren wil vervangen door nieuwe radiatoren, kan u steeds bij ons terecht.

Delonghi, Radson, Acova, Thermic, Zehnder
ketels

Warmtepompen

Iedereen weet ondertussen al dat fossiele brandstoffen (stookolie en aardgas) schaars worden. Een warmtepomp is hiervoor een uitstekend alternatief. Deze haalt de warmte uit de omgeving: uit de lucht, het water of de bodem.

Viessmann
ketels